Un ordonator de credite (ex. o primarie) are, in fiecare an, un buget de venituri si de cheltuieli. La fel cum se intampla intr-o companie. Sumele aprobate, in buget, in zona de cheltuieli, reprezinta limitele maxime pe care le poate angaja o primarie in toate proiectele pe care le deruleaza intr-un an.
Aceasta limita maxima a cheltuielilor poarta denumirea de credit bugetar. Potrivit legii privind finantele publice, o primarie are obligaţia de a angaja şi de a utiliza creditele bugetare numai în limita prevederilor şi potrivit destinaţiilor aprobate, pentru cheltuieli strict legate de activitatea ei şi cu respectarea dispoziţiilor legale. Cu alte cuvinte, nu poate plati pentru un proiect mai mult decat e precizat in buget si nu poate lua bani de la o scoala in constructie sa plateasca alt proiect derulat in comuna.
Atunci cand isi proiecteaza cheltuielile, o primarie parcurge mai multi pasi.
1. Mai intai se realizeaza un angajament legal (contractul de constructie a unei scoli, sa zicem, dar putem vorbi si despre achizitii publice, despre contracte de munca etc). Acest angajament legal e sub forma scrisa si trebuie semnat de catre primarie.
In functie de tipul de proiect, vorbim despre angajamente anuale sau multianuale. E de preferat ca primaria sa-si asume proiecte care sa se inchida in anul respectiv, pentru a fi sigura ca primeste ce a contractat si ca poate plati banii pe care i-a promis. Daca acest lucru nu e posibil, atunci putem vorbi despre angajamente multianuale.
2. Urmatorul pas, dupa semnarea contractului (angajament local) este asa numitul angajament bugetar. El este actul prin care primaria aloca bani pentru proiectele a caror derulare a semnat-o prin angajamente legale.
Atunci cand vorbim despre contracte care se desfasoara in cursul unui an, primaria isi asuma plati aflate in limita maxima a cheltuielile bugetare aprobate deja. Aceste sume poarta denumirea de credite bugetare.
Atunci cand vorbim despre contracte multianuale (care vin din anii trecuti ori se intind pe anii urmatori), vorbim despre:
- credite bugetare (sumele cu care se platesc in anul respectiv, lucrarile contractate),
- respectiv credite de angajament (sumele pe care primaria le mentioneaza clar ca fiind necesare in anii urmatori sau in anul prezent pentru lucrari angajate anii trecuti).

Pentru acţiunile multianuale se înscriu deci în buget, distinct, creditele de angajament şi creditele bugetare. Daca primaria face o scoala, a carei constructie va dura mai mult de un an, alaturi de care construieste un alt proiect dar care se incadreaza, ca timp al constructiei in anul respectiv, atunci in buget vor fi trecute credite bugetare in valoare de x lei reprezentand platile pentur cele doua obictive in anul in curs, respectiv y lei, credite de angajament pentru anii urmatori, cand vor trebui alocati bani pentru finalizarea scolii.
Ce face OUG 9 din 2017?
Textul integral al OUG 9 din 2017 se poate consulta aici.
Potrivit art. 7 alin (3) din OUG,
"Aplicarea prevederilor art. 4, art. 26 lit. b), art. 28^5, art. 36 şi art. 57 lit. b) referitoare la creditele de angajament din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, se suspendă până la data de 1 ianuarie 2018".
Cu alte cuvinte, prevederile  art. 4, art. 26 lit. b), art. 28^5, art. 36 şi art. 57 lit. b) referitoare la creditele de angajament nu mai sunt in vigoare pe parcursul anului 2017.
Ce spune art. 4 din Legea privind finantele publice referitor la creditele de angajament?
Art. 4 din Legea finantelor publice are doua alineate care se refera la credite de angajament:
(5) Pentru acţiunile multianuale se înscriu în buget, distinct, creditele de angajament şi creditele bugetare.
(6) În vederea realizării acţiunilor multianuale ordonatorii de credite încheie angajamente legale, în limita creditelor de angajament aprobate prin buget pentru anul bugetar respectiv.
Ce spune art. 26 lit b) din Legea privind finantele publice referitor la creditele de angajament?
Art. 26
Legile bugetare cuprind:
a) la venituri, estimarile anului bugetar;
b) la cheltuieli, creditele bugetare determinate de autorizările conţinute în legi specifice, în structura funcţională şi economică a acestora;
c) deficitul sau excedentul bugetar, după caz;
d) reglementări specifice exerciţiului bugetar.
Ce spune art. 36 din Legea Finantelor publice referitor la creditele de angajament?
Articolul 36
(1) Bugetele se aproba de Parlament pe ansamblu, pe părţi, capitole, subcapitole, titluri, articole, precum şi alineate, după caz, şi pe ordonatorii principali de credite, pentru anul bugetar, precum şi creditele de angajament pentru acţiuni multianuale.
Ce spune art. 57 lit b) din Legea finantelor publice referitor la creditele de angajament?
Art. 57.
Conturile anuale de execuţie a bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat, bugetelor fondurilor speciale, ale ordonatorilor de credite, inclusiv anexele acestora, vor cuprinde:
a) la venituri: prevederi bugetare iniţiale: prevederi bugetare definitive; încasări realizate;
b) la cheltuieli: credite bugetare iniţiale; credite bugetare definitive; plati efectuate.
Ce inseamna suspendarea acestor articole din Legea privind Finantele Publice?
O analiza simplista a articolelor de mai sus arata faptul ca, pe perioada anului 2017, se vor suspenda mai multe reguli de executie bugetara privitoare la creditele de angajament (adica la acele cheltuieli bugetare care vizeaza plati pentru contracte multianuale). Prin suspendarea acestora se vor putea limita, spre exemplu, platile angajate in anii anteriori pentru diverese obiective, chiar daca ele sunt trecute in buget ca si credite de angajament, iar banii se vor putea folosi pentru alte obiective. Avand in vedere analiza sumara, deocamdata, a subiectului, nu putem spune ca o astfel de procedura s-a mai aplicat si in trecut sau nu.
De ce se face aceasta suspendare ?
Din preambulul Ordonantei si din parerea la prima vedere a specialistilor pe care i-am contactat, n-am reusit sa identificam deocamdata un motiv care sa argumenteze aceasta suspendare. Chiar si lipsa unui buget aprobat, desi o situatie care pune la incercare resursele bugetare ale oricarui tip de ordonator de credite (ex. primaria din povestea noastra) nu ar justifica o suspendare a acelor prevederi legale pentru tot anul 2017 ci, eventual, pentru cateva luni. 
Unii specialisti contactati de noi ne-au spus ca, in trecut, s-a mai intamplat o astfel de suspendare sau redirectionare a creditelor de angajament. N-am reusit, pana la ora redactarii acestui articol, sa identificam actele care au realizat aceasta suspendare. De asemenea, am aflat ca, in trecut, bugetul pe anumiti ani a fost suplimentat prin alocarea unor credite de angajament pentru anii urmatori. Constructia unui buget, alocarea bugetara, precum si regulile de intelegere ale executiei bugetare sunt, insa, atat de complexe, incat preferam sa asteptam, insa, opiniile fundamentate ale mai multor specialisti pe aceasta tema, urmand ca, pe masura ce ele ajung la redactie, sa reflectam aici acele interpretari bazate pe legislatie, precedente bugetare si nu pe presupuneri.
Rugam cititorii avizati sa ne trimita interpretarile lor, in cazul in care considera ca ele merita cunoscute de catre public.

Articolul este in curs de actualizare. 
http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_44805/OUG-9-din-2017-situatia-juridica-din-spatele-ei-si-o-explicatie-a-impactului-in-finantele-publice.html