Începe explorarea gazelor de şist Litoralul românesc

Prin Hotărârile Guvernului României nr. 188, 189 şi 190, publicate în Monitorul Oficial Partea I, nr. 205 - 28 martie 2012, care au fost semnate, în numele României de către mai mulţi miniştri corupţi, Corporaţia americană Chevron a obţinut „dreptul de explorare/dezvoltare/exploatare a gazului de şist” în zonele menţionate mai sus.
Guvernul român a semnat trei contracte – secretizate (oficialii Chevron au menţionat că oficialii români au decis secretizarea) – prin care Chevron urmează să lucreze pe litoralul românesc, în judeţul Constanţa.

"Litoralul românesc va fi PUSTIU". Scenariu de coşmar pentru români, dacă va începe explorarea gazelor de şist din Marea Neagră

"Litoralul românesc va fi PUSTIU". Scenariu de coşmar pentru români, dacă va începe explorarea gazelor de şist din Marea Neagră 442

Controversa gazelor de şist continuă în România. Fără prea multe informaţii de la autorităţi şi fără dezbateri publice, turiştii de pe litoral spun că plajele vor rămâne pustii dacă vor începe explorările în Marea Neagră.

Oficialul încearcă să-i liniştească pe cei nemulţumiţi de decizie şi spune că exploatarea gazelor de şist ar putea începe abia peste 5 ani, dacă va fi aprobată.

Mulţi turişti care vin la malul mării se tem că exploatarea gazelor de şist ar putea distruge litoralul românesc.

Organizaţiile neguvernamentale de pe litoral promit că vor protesta pentru a păstra nexploatate două dintre cele mai îndrăgite plaje de pe litoralul românesc: Vama Veche şi Costineşti.

Pe de altă parte, ministrul Economiei Varujan Vosganian a declarat că explorările americanilor de la Chevron nu afectează mediul. Mai mult de-atât, tehnologia ar putea avansa, iar riscul de poluare în urma exploatării ar urma să dispară complet.

Executivul susţine în continuare că gazele de şist ar putea să scape România de importurile ruseşti. La începutul acestei luni, autorităţile au dat avizul de mediu companiei Chevron pentru începerea explorării gazelor de şist în Dobrogea.

http://www.antena3.ro/romania/litoralul-romanesc-va-fi-pustiu-scenariu-de-cosmar-pentru-romani-daca-va-incepe-explorarea-gazelor-de-sist-din-marea-neagra-214714.html



Forajele petroliere in adancime au cauzat eruptia din 2006 a vulcanului oroios Lusi din Indonezia, este concluzia la care au ajuns 74 de geologi de top in urma unei reuniuni a Asociatiei Americane a Geologistilor pe Petrol, informeaza BBC. Dezbaterea marcheaza prima conferinta internationala care reuneste experti independenti pe aceasta tema.


Equipment used for the extraction of natural gas is viewed at a hydraulic fracturing site on June 19, 2012 in South Montrose, Pennsylvania. (AFP Photo / Spencer Platt)
Un raport recent al experţilor europeni, atrage atenţia asupra pericolelor pe care metoda fracţionării hidraulice le prezintă pentru mediu si sănătatea oamenilor, pentru biodiversitate. În concluzie experţii propun Parlamentului European adoptarea de urgenţă a unei directive pentru activitatea de minerit şi reviziuirea altor directive cu referire la apă, depozitarea deşeurilor din minerit, zgomot, utilizarea substanţelor periculoase, Natura 2000, declararea riscului de accidente şi bilantul de mediu, care au o aplicabilitate directă în acest domeniu.
Principalele riscuri pe care le implică aplicarea tehnologiei prin fracţionare hidraulicăsunt: scoaterea din circuit a unor terenuri (densitatea medie fiind de 6 puţuri de foraj pe km pătrat la care se adauga reteaua de conducte pentru transport), riscul de contaminare a terenurilor, poluarea sonoră, zgomotul produs de echipamentele de foraj şi cele de transport,utilizarea a milioane de metri cubi de apă pentru fiecare foraj în detrimentul agriculturii(terenurile nu vor mai fi irigate). Precedentele din SUA şi alte state arată că apa freatică şisursele de apă potabilă sunt în pericol de contaminare, că există un risc seismic asociat,că se produce mobilizarea unor substanţe radioactive, a metanului şi a altor substanţe cu efect de gaze de seră.


"Dunarea subterana"


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce se întîmplă cu Regele

 Regele Charles va lipsi de la vizita prințului Harry pe care acesta o va face în Londra, pentru o drumeție în Transilvania, scrie The Teleg...