Scaunul cu personajele copilăriei


Business din scaune cu poveşti. 

La început le pescuia din tomberoane, acum expune la Milano

Business din scaune cu poveşti. La început le pescuia din tomberoane, acum expune la Milano
Un iepure fantastic cu urechi de anghinare aleargă sprinten pe tapiţeria unui scaun retro. O veveriţă cu coada transformată într-un vâlvoi de forme neînţelese stă chircită pe tapiţeria unei mici canapele. Mai încolo, tot prins în ţesătura tapiţeriei, un cerb se transformă în copac. Sunt numai câteva dintre piesele colecţiei Foliage cu care designerul Irina Neacşu i-a cucerit pe colegii de breaslă de la Milano, unde, nu demult, a expus. I-a venit ideea într-o zi când se dădea cu schiurile în Alpi. Acolo, în vacanţă, înconjurată de nişte culori ca-n basme, s-au născut în mintea ei personajele fantastice Foliage, pe care le-a desenat mai întâi în tuş şi abia apoi le-a imprimat în textilele tapiţeriilor de scaune. 
Cât costă să-ţi aşezi pe scaun personajele copilăriei
Scaunele ei cu poveşti i-au încântat atât de mult pe românii amatori să-şi pună în casă obiecte decorative de artă, încât au început să-i bată la poartă, spunând că ar vrea şi ei aşa ceva. Au început prin a căra în atelierul Irinei scaune, fotolii şi canapele vechi, roase şi rupte, lăsându-i-le la restaurat. Au sfârşit rămânând cu gura căscată, când au venit să şi le ia înapoi gata făcute. Nu le mai recunoşteau, păreau cu totul altele. Căci Irina şi echipa ei le reparaseră, le întăriseră şi le puseseră tapiţerii noi, colorate – cu pisici adormite, cu fluturi, iarbă, păsări, copaci şi norişori, cu mama, tata şi copilul, cu case, castele, cu personajele copilăriei şi câte şi mai câte. O lume întreagă, diferită de tot ceea ce văzuseră ei până atunci.  Şi nici nu i-a costat o avere: cu 1.400 de lei îşi făceau un scaun personalizat, unic, artistic şi lucrat manual, desenat cu o poveste ştiută şi înţeleasă numai de ei. Mai scumpe erau piesele de colecţie sofisticate, cu broderii manuale (de la 400 la 1000 de euro).
Dar adevăraţii pasionaţi nici nu se uitau la preţ. Aşa se face că în numai doi ani, toate ideile Irinei au prins atât de repede şi atât de de bine, încât s-au conturat într-o afacere de succes. Criza mai mult a ajutat-o decât a încurcat-o pe tânăra designer căci, fără să vrea, ea se adresa acelei clientele isteţe care tocmai descoperise că alegerea potrivită - când vine vorba de micile plăceri în care crezi - e întotdeauna puţin şi bun. Acum, la 30 de ani, Irina are propriul ei atelier cu câţiva colaboratori. Cu toţii creează, lucrează şi restaurează scaune, dar fac şi decoraţiuni interioare, design interior şi proiectare în apartamente, case, restaurante, lounge-uri şi alte spaţii publice.
„Plecăm întotdeauna de la ideea că, de fapt, casa ta ar trebui să te facă să zâmbeşti, să-ţi spună glume şi să te simţi, cumva, ca într-o comedie bună. Să nu intri într-o sobrietate din aia rigidă cum ar fi să-ţi mobilezi casa pe tipul să dea bine la rude. Ci să-ţi pui un perete de tablă, de pildă, să scrii ce vrei tu acolo, să te joci, să ai leagăn în casă, chestii din astea mărunte de care să te bucuri cu adevărat. Şi apoi, mi se pare că există atâta poveste în lucrurile vechi! Pe când, atunci când intri într-o casă cu stil nou, deşi mult mai modernă şi mai aerisită, parcă pare mult mai stearpă”, ne spune Irina.
„Am adus acasă cele mai împuţite scaune, cu tot felul de larve în tapiţerie...”
A început, culmea.... strângând scaune vechi din tomberoane, cu gândul că poate, odată, într-o zi, le va restaura. Studiase Arhitectura, făcuse un master în design interior la  Roma şi se întorsese acasă, dornică să înfrumuseţeze România. Numai că la momentul acela nu prea i-a ieşit: întoarsă de la Roma, s-a apucat să lucreze într-un birou de arhitectură. Era pe profilul ei, doar că nu-i plăcea: munca era prea rigidă şi parcă îi omora creativitatea. Un singur lucru o bucura cu adevărat: adunatul scaunelor vechi de prin tomberoane.
„Ieşeam noaptea cu maşina şi mă uitam în dreapta şi-n stânga să văd dacă a mai dus cineva vreun scaun vechi la gunoi. Şi uite aşa am adus eu acasă cele mai împuţite scaune, cu tot felul de larve în tapiţerie, şi le depozitam pe balcon, până am ajuns la un maldăr impresionant. La un moment dat, cunosc o tipă şi aflu, din vorbă în vorbă, că şi ea strângea mobilă veche pe balcon. Păi şi ce faci cu ea? Zic. Păi nu fac nimic, că n-am spaţiu, zice. Nici eu n-am spaţiu, n-am bani, n-am susţinere. Nici eu. Păi atunci, hai să căutăm măcar un garaj să le punem acolo ca să nu mai împuţim casa cu ele! Hai!”.
Garaj n-au găsit; au închiriat, în schimb, câteva cămăruţe dintr-o casă veche de pe Lipscani şi s-au pus pe treabă: şi-au cumpărat chiuvetă, veceu, planşetă, masă de lucru, rindele, şlefuitoare, scule peste scule şi s-au apucat să-şi restaureze singure scaunele vechi pescuite de prin tomberoane. „Să fie ăsta hobbyul nostru”, şi-au spus. Şi aşa a şi fost, o vreme – veneau pe la şase seara obosite de la serviciu, trăgeau direct la atelier şi, când puneau mâna pe un scaun, le trecea toată oboseala.
„Cunoscuţii mă descurajau spunându-mi că este imposibil, niciodată nu voi reuşi să fac bani dintr-un hobby. Şi apoi, un hobby trebuie să rămână hobby, nu?”, adaugă Irina. Numai că ea s-a încăpăţânat să-şi demonstreze contrariul, iar când a reuşit să facă rost de ceva bani (nu mult, vreo două, trei salarii decente la un loc) şi-a deschis un mic atelier în Bucureşti. Încă nu s-a îmbogăţit, dar afacerea îi creşte de la lună la lună. Munceşte şi 15 ore pe zi, reinvesteşte întreg profitul, iar restul îi ajunge cât să se considere fericită că poate trăi decent din marea pasiune a vieţii sale.   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce se întîmplă cu Regele

 Regele Charles va lipsi de la vizita prințului Harry pe care acesta o va face în Londra, pentru o drumeție în Transilvania, scrie The Teleg...