Impactul economic al Certificatelor verzi

Acciza + Certificate verzi + Ponta +/- Basescu = Scumpiri
Scumpirea Energiei Electrice , v-a aduce scumpiri in lant a tuturor bunurilor materiale si serviciilor !
Certificatul Verde reprezinta o forma de sustinere a energiei electrice produsa din surse regenerabile. Certificatele verzi sunt documente care atesta ca o cantitate de energie electrica este produsa din surse regenerabile de energie. wall-street.ro.

Anul 2014 vine cu SCUMPIRI


Vom plăti mai mult pentru combustibil şi gaze iar această scumpire se va transmite apoi în preţul alimentelor şi în cel al unor servicii.

Chiar din prima zi a anului vom plăti mai mult pentru gazele naturale pe care le consumăm - 11 lei în plus la fiecare mie de metri cubi.
Nici încălzirea cu energie electrică nu este o soluţie mai bună. Şi în cazul acesteia preţul creşte de la 1 ianuarie cu 1 la sută. Toate aceste scumpiri ale energiei vor duce la majorări de preţuri de la 5 până la 15 la sută la unele produse şi servicii, dat fiind că consumatorii industriali vor plăti indexări chiar mai mari decât cei casnici de la 1 ianuarie.
Noul an aduce şi taxe noi sau creşteri ale celor existente. Guvernul a introdus de la 1 ianuarie impozitul pe construcţii speciale. Acesta reprezintă 1,5 la sută din valoarea construcţiei şi va duce cel mai probabil la alte scumpiri. Vor fi impozitate de acum şi firmele care deţin piscine în scop comercial, dar şi persoanele fizice care au bijuterii sau arme de vânătoare şi de uz personal.
Spre exemplu, bijuteriile din aur sau din platină vor fi impozitate cu 1 euro sau 2 euro pe gram, în funcţie de numărul de karate. Pentru armele de vânătoare, taxa este cuprinsă între 500 şi 1.500 de euro, în funcţie de valoare. Şi consumul de alcool şi tutun va costa mai mult.
Acciza la tutun creşte cu 67 la sută la mia de ţigarete, aşa încât un pachet de ţigări va ajunge să coste cu 50 de bani mai mult. Acciza la băuturi se majorează cu 33 la sută, de la 750 la 1.000 de euro pe suta de litri de alcool pur.
Deşi iniţial suprataxa de 7 eurocenţi pe litrul de carburant trebuia să fie aplicată de la 1 ianuarie, Guvernul a amânat-o până în aprilie. 2014 începe şi cu o monedă naţională depreciată până la minimul ultimei jumătăţi de an. În schimb, s-a schimbat începând de astăzi preţul accizei, dat fiind că Guvernul a decis modificarea modalităţii de calcul.
Cu alte cuvinte, benzina şi motorina se vor scumpi oricum de la începutul anului . conform primelor estimări, scumpirea va fi de 9 bani la litru.
Ultimul curs valutar stabilit de BNR în 2013, de 4,48 de lei pe euro, va scumpi produsele de import şi va creşte facturile la unele servicii. Un calcul grosier arată că toate aceste scumpiri vor tăia în 2014 din bugetul anual al românilor, şi aşa secătuit de criză, aproximativ 100 de euro. Vezi  Sursa


Energia se va scumpi in ciuda modificarii schemei certificatelor verzi

Amanarea acordarii unui numar de certificate verzi va avea efectul invers dorit de catre guvernanti, si anume ca pretul pentru certificate verzi va creste, la fel si cel al energiei, a declarat, marti, in cadrul conferintei “Adevarul despre Energie – Viitorul domeniului energetic in Romania a inceput”, Zoltan Nagy – Bege, membru in Consiliul de Administratie al ANRE.
Daca Guvernul n-ar fi modificat schema anul acesta am fi atins tintele anuale de energie, ca efect al supraofertei de certificate verzi, pretul acestora s-ar fi injumatatit si de la 55 – 57 de euro am fi ajuns la acel minim pe care il prevede legea, de 28,9 euro pe certificat verde. Amanarea va duce la cresterea pretului certificatelor verzi si va creste si pretul energiei electrice. Atunci, ce am castigat intr-o parte, pierdem in cealalta parte, adica la pretul energiei”,reprezentantul ANRE.
Potrivit acestuia, pretul certificatelor va creste in principal din cauza ca vor fi mai putine in piata.
Scazand oferta din piata, automat va creste pretul si o sa creasca si pretul energiei electrice, pentru ca producatorii in loc de 100 de euro din certificate verzi vor avea doar 50 de euro si nu vor mai vinde energia cu 20-30 de euro, ci cu 30-40 de euro. O sa tinem mult mai mult la pretul energiei si, atunci, ce am castigat intr-o parte, reducand schema cu 15 lei, poate 20 de lei, vom pierde la pretul certificatelor si la pretul energiei”, a explicat Nagy-Bege.
Acesta a atras atentia si asupra faptului ca, din cauza incertitudinii cu privire la cum vor arata aceste modificari ale schemei, care persista din decembrie anul trecut, foarte multi investitori au renuntat la Romania.
De asemenea, legislatia prevede ca parcurile fotovoltaice construite pe terenuri agricole nu vor mai primi certificate verzi. Potrivit lui Nagy-Bege, aceasta masura a fost luata pentru a stopa “nebunia panourilor fotovoltaice”.
Nu este vorba de a proteja terenurile agricole, ci de a stopa aceasta nebunie a panourilor fotovoltaice de zeci de MW. Nu este normal, pentru ca aceste parcuri nu sunt in apropierea locurilor de consum. Consumul de energie scade, am ajuns chiar la sub 4.000 MW. Cea mai mare limita este consumul si la energie electrica, si la gaze. Daca nu avem consum, nu avem ce face cu aceasta energie sau aceste gaze naturale”, a mai spus el.
Guvernul a adoptat, in 4 iunie, Ordonanta de urgenta pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile, act normativ care prevede ca recuperarea certificatelor verzi se va face incepand cu 31 martie 2017 pentru centralele hidro si solare, respectiv incepand cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene.
De asemenea, au fost pastrate prevederile din proiectul de act normativ lansat de Ministerul Economiei care propunea amanarea temporara, incepand cu 1 iulie 2013, a acordarii unui numar de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidro noi cu puteri electrice instalate mai mici sau egale cu 10 MW (un certificat verde), de centrale eoliene (un certificat verde), respectiv de centrale electrice solare (doua certificate verzi).      Sursa


Energia electrica se va scumpi cu pana la 40% pe termen scurt


Energia electrica s-ar putea scumpi cu valori cuprinse intre 25% si 40% pe termen scurt, in contextul liberalizarii preturilor si formarii pietei regionale. Totusi, jumatate din cresterea pretului este cauzata de subventionarea energiei regenerabile, potrivit unui proiect de OUG, publicat pe site-ul Ministerului Economiei.

Proiectia pretului pentru consumatorul final de energie electrica la nivelul anului 2014 trebuie sa ia in considerare si efectele liberalizarii preturilor cu circa 30% si efectele cresterii pretului in contextul crearii pietei regionale (pe o plaja intre 10 - 30%) si taxa pentru cogenerare si schimbarea obiceiurilor de consum casnic de energie in favoarea energiei electrice, este mentionat in Nota de fundamentare. 

"In acest context se poate estima o crestere pe termen scurt cu circa 25% pana la 40% a pretului energiei electrice, din care jumatate se datoreaza subventionarii energiei verzi. La aceste cresteri de pret ale energiei electrice in factura consumatorului casnic se adauga cresterea indirecta a preturilor produselor industriale si tarifele de servicii", potrivit sursei citate. 

Cresterea facturii la electricitate va duce la o majorare cu 0,5-1% a indicelui preturilor de consum anual

Impactul cresterii necontrolate pe termen scurt a pretului energiei electrice cu circa 60 - 100 lei MWh, din cauza contributiei pentru promovarea energiei din surse regenerabile ridica o problema de suportabilitate atat din partea consumatorului casnic, cat si din partea consumatorilor industriali, conform documentului. 

Aproximativ 30% din energia electrica produsa in Romania este furnizata consumatorilor casnici. 

Cu o pondere de peste 5 procente in cosul de consum si o majorare anuala de peste 10-20% a pretului platit de consumator, factura la energie electrica va genera in mod direct o majorare a indicelui preturilor de consum anual cu 0,5-1% (respectiv circa 20% din majorare anuala totala a indicelui care poate fi considerata suportabila). 

Cresterea costurilor pentru industrie ar putea fi de 7,5%

Potrivit sursei citate, aproximativ 20% din energia electrica produsa in Romania este livrata sectorului industrial energointensiv: metalurgie, aluminiu, petrochimie, ciment, materiale de constructie, ingrasaminte. Preturile sunt fixate pe piete externe la nivelul de competitivitate globala, rareori regionala si nu permit producatorilor transferul spre clienti al cresterilor de pret pentru materii prime si energie. 

"Competitivitatea acestor industrii se obtine prin rate mici ale profitului, mult sub 10%. Ori, daca energia reprezinta numai 30% din pretul produselor acestor industrii, la o crestere de pret cu 25% a energiei electrice se induce o crestere de costuri cu 7,5%, crestere care trebuie absorbita pe seama profitului, aceste industrii devenind fie nerentabile (nu mai contribuie la bugetul de stat cu impozitul pe profit), fie necompetitive (nu contribuie la bugetul de stat si este generator de somaj). 

Desi creste fata de nivelul actual, efortul consumatorilor finali scade la jumatate fata de efortul previzibil pentru anul 2014", precizeaza documentul. 

Noul proiect de act normativ propune amanarea temporara incepand cu 1 iulie 2013 a acordarii unui numar de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidrolelectrice noi cu puteri electrice instalate de pana in 10 MW (un certificat verde), de centrale electrice eoliene (un certificat verde), de centrale electrice solare (2 certificate verzi), corelat cu tendintele constatate din prima analiza de monitorizare a schemei. 

Recuperarea certificatelor verzi se va face incepand cu 1 ianuarie 2017 pentru centralele hidroelectrice si solare, respectiv incepand cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele electrice eoliene.    Sursa


Victor Ponta: Trecem de presedinte, emitem alta ordonanta pe certificate daca Basescu nu promulga .

Guvernul va emite o noua ordonanta privind reducerea cotei de certificate verzi daca presedintele Traian Basescu refuza in continuare sa promulge Legea de aprobare a unei ordonante similare aflata demult in Parlament, a anuntat premierul Victor Ponta.

"Solutia este sa trecem peste presedinte si sa aparam industria si consumatorii romani, eventual printr-o noua ordonanta daca domnia sa refuza in continuare promulgarea legii", a spus Ponta, in sedinta de guvern. El a sustinut ca "cel mai mare pericol prin care trece Romania in 2014" este cel al "exploziei" preturilor la electricitate, deoarece presedintele a refuzat de doua ori promulagrea legii prin care cota certificatelor verzi este redusa, iar preturile raman astfel constante.


Facturile la electricitate ar putea sa creasca in aprilie cu 0,5%-1% ca urmare a majorarii de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a cotei de certificate verzi pe care furnizorii de electricitate trebuie sa o indeplineasca pentru anul trecut.

"Impactul cresterii cotei de certificate verzi va fi probabil de 5-6 lei pe componenta de energie regenerabila din facturi. Deocamdata este greu de estimat impactul in valoarea finala a facturii, pentru ca furnizorii vor trebui sa achizitioneze certificatele verzi aferente anului trecut pe durata lunii martie, asa ca abia in aprilie va putea fi facut un calcul", au declarat surse din piata de energie, potrivit Mediafax.

ANRE a stabilit pentru anul 2013 o cota obligatorie de 0,224 de certificate verzi pe MWh, cu 88,5% mai mare fata de nivelul de 0,1188 certificate verzi pe MWh pentru 2012.


Numarul de certificate verzi pentru marii consumatori din energie poate fi redus cu 85%, conform ultimelor aprobari ale Comisiei Europene de la sfarsitul anului, a afirmat, in Guvern, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita.

El a sustinut declaratia dupa ce premierul Victor Ponta a aratat ca Parlamentul a readoptat Legea privind subventiile pentru energia verde, retrimisa de catre presedintele Traian Basescu, potrivit Mediafax.

"Parlamentul a readoptat Legea privind subventiile pentru energia verde, o lege care ne permite sa pastram preturile in limite normale. Domnul, nu mai dau nume, stiti cine, cel cu piatra (premierul referindu-se anterior cu aceasta sintagma la presedintele Basescu -n.r.), ne-a retrimis legea inapoi la Parlament, ca sa creasca preturile la oameni si, eventual, nu stiu, sa ii scoata in strada. Parlamentul a revotat o lege europeana, o lege buna, o lege in folosul consumatorilor din Romania si, in maxim 10 zile, deci, aveti legea si putem sa pastram preturile la energie competitive", i-a spus Ponta ministrului Nita.    Suesa

Constatin Nita: Nu am studiat impactul, dar ordonanta privind amanarea sprijinului pentru energia regenerabila va duce la o scadere a facturii cu 10%


 Dupa aproape doua luni de dezbatere publica, proiectul de Ordonanta de Urgenta privind reducerea temporara a schemei de sprijin pentru energia regenerabila va ajunge pe masa Guvernului in forma initiala, fara modificari semnificative. "Se amana acordarea unui certificat pentru eolian, doua pentru energia solara si unul pentru hidro. Cele trei categorii vor intra in cosul ANRE si vor fi scoase de acolo peste trei ani de zile", a declarat ministrul delegat pentru energie Constantin Nita, in cadrul Bucharest Forum Energy. Practic, se amana acordarea unui numar de certificate verzi pana pe 1 ianuarie 2017, urmand sa fie recuperate de beneficiari dupa aceasta data. Nita sustine ca de la 1 iulie cand vor intra in vigoare noile prevederi, factura la consumatorul casnic se va reduce cu 10%. "Nu am studiat impactul, dar scaderea va fi de aproximativ 10%", a adaugat ministrul.

"Ordonanta a fost agreata de Comisia Europeana, va intra saptamana viitoare in Guvern. Mai sunt cateva detalii tehnice de rezolvat in aceste zile, apoi va fi propusa Guvernului spre aprobare", a mai spus Nita.

Departamentul pentru Energie a supus dezbaterii publice, la inceputul lunii aprilie, un proiect de ordonanta care modifica legea 220/2008 privind sustinerea si promovarea energiei din resurse regenerabile. In urma modificarii,  va fi amanata acordarea unei parti din certificatele verzi timp de trei ani si jumatate, pana la 1 ianuarie 2017. In aceasta perioada, va fi acordat un singur certificat verde din doua pentru centralele eoliene, doua certificate verzi din trei pentru hidrocentrale noi, cu puteri instalate de cel mult 10 MW, si patru certificate din sase pentru centralele solare. Toate acestea se acorda pentru fiecare MWh produs si livrat. Restul, adica 1 certificat pemtru eolian, unul pentru energia hidro si doua pentru energia solara, ajunge intr-un cos si va fi acordat dupa 2017.   Sursa
de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce se întîmplă cu Regele

 Regele Charles va lipsi de la vizita prințului Harry pe care acesta o va face în Londra, pentru o drumeție în Transilvania, scrie The Teleg...